Kamerkoor Decanto
Homepage -> Over ons

Over Kamerkoor Decanto

Kamerkoor Decanto

Decanto werd in 2005 opgericht door een groep zangers, die elkaar kenden van de jaarlijkse zangprojecten van Herma Timmer. Hun eerste dirigent was Joop Veuger. Onder zijn leiding werd klassieke muziek, wereldmuziek en composities van de dirigent ten gehore gebracht. Het bracht een aantal Decanto -leden zelfs naar een dans- en muziekfestival in Kampala, Oeganda in 2006.
Vanaf 2010 staat Decanto onder leiding van Nico Huijbregts, pianist en componist. Samen met o.a. Decanto ontdekte hij het plezier van dirigeren.
De samenstelling van Decanto is in de loop van de jaren diverse keren veranderd, maar we streven ernaar om een klein kamerkoor te blijven, met maximaal 3-4 ervaren zangers per stemgroep.

Werken aan een mooie koorklank en een breed repertoire is voor Decanto net zo belangrijk als met plezier zingen. Het repertoire dat het kamerkoor in de afgelopen dertien jaar opbouwde, bestrijkt de hele muziekgeschiedenis van oude muziek tot en met werk van levende componisten. Decanto treedt regelmatig op in het Bartholomeuskerkje in Beek-Ubbergen, met het Ensemble Septime heeft Decanto in De Vereeniging in Nijmegen Psalm 42 van Felix Mendelssohn-Bartholdy ten gehore gebracht in 2015 en in 2017 was Decanto ėėn van de koren in (K)oortjeshekken. 
Decanto streeft er naar minimaal 1-2 keer per jaar een concert uit te voeren, ook het zingen met een projectkoor staat op de agenda.

Decanto bestaat thans uit Ineke Scholten en Mieke Schuijers (sopraan); Michela Edelbroek, Anna Fischer, Jeanne Jonkers (alt); Leon Verschuur en Willem Aalbers (tenor) en Lucas Mens en Bart Kruijt (bas).
 
We zoeken op dit moment een ervaren sopraan, tenor en bas.

Hoe komt Decanto aan zijn naam?

De naam Decanto stamt uit 2004. Ook toen al bestond ons koor uit Bourgondische types die in het leven niet alles even serieus nemen. Een van onze koorleden verzon de naam Decanto. We herkennen daarin een vervoeging van het Italiaanse woord cantare, dat in het Nederlands zingen betekent, onze core business. Er zijn veel koren die ‘cantare' in hun naam hebben, denk aan Belcanto, Mi canto of Cantabile. Maar in de naam Decanto gaat ook het woord decanteren schuil. Decanteren betekent dat we wijn vanuit de fles in een karaf schenken, zodat de droesem in de fles achterblijft. Door te decanteren krijgen we dus heldere wijn te drinken.
Precies daarom past naam Decanto zo bij ons: wij houden van helder gezang, zodat na afloop een glas wijn extra lekker smaakt. Vergezeld van bitterballen.