Praktijk voor EFT therapie en supervisie
Homepage -> Relatietherapie

Relatietherapie

Intieme relaties

Niemand ontwikkelt zich alleen. Een mens ontplooit zich voortdurend in relatie tot anderen en de wereld. Vaak niet zonder slag of stoot. Vooral in partnerrelaties zijn de meest intieme, existentiële gevoelens en wensen in het geding. En kunnen er fikse relatieproblemen ontstaan. Soms kunnen jij en je partner naar elkaar toe groeien en jullie relatie verdiepen, soms kan het ook zijn dat de relatie bergafwaarts gaat, jullie uit elkaar groeien en twijfelen over je relatie.

Onvrede in relaties

Eenmaal in een neerwaartse spiraal beland kun je hevig verlangen naar een meer bevredigende relatie. Sue Johnson, de auteur van Houd me Vast, heeft met haar relatietherapie de mogelijkheid gecreërd om dit verlangen naar steun, verbondenheid en liefde meer kans te geven. Zij ontwikkelde een nieuwe vorm van relatietherapie: 'Emotionally Focused Therapy'.

De liefde terug door EFT relatietherapie

EFT relatietherapie legt in tegenstelling tot traditionele gedragsmatige relatietherapie de nadruk op onderliggende emoties. Verlies van emotionele verbinding kan eenzaam maken. Je onderzoekt bij Ineke waarom het steeds weer mis gaat tussen jullie. Als je dat in kaart hebt gebracht kun je vervolgens leren hoe je je opnieuw emotioneel verbonden kunt gaan voelen met je partner en de liefde terug kunt brengen in jullie relatie.

Drie fases in EFT relatietherapie

Fase 1: In deze fase onderzoeken we of relatietherapie mogelijk is. We brengen het psychosociale veld in kaart en onderzoeken de hulpvraag. Is er een gezamenlijke hulpvraag of hebben jullie een verschillende vraag? We brengen de negatieve patronen in kaart en kijken of en hoe de-escalatie mogelijk is. Fase 2: In deze fase begint de relatietherapie pas echt en leren mensen opnieuw in elkaars hart te kijken zodat er een open en oprechte verbinding ontstaat; Fase 3: Nieuwe oplossingen voor oude problemen bedenken en de nieuw verworven verbondenheid tussen jullie bestendigen. Er is veel aandacht voor veilige hechting, een vertrouwd gevoel, respectvolle communicatie en bereidheid je eigen behoeftes en die van je partner te erkennen.

Gezinstherapie

Soms is het in het kader van relatietherapie wenselijk om hierin ook het gezin te betrekken want relatieproblemen hebben vaak invloed op de kinderen. Die kunnen zich soms schuldig of angstig voelen. In gezinsgesprekken kunnen alle gezinsleden uitgenodigd worden om te praten over wat hen bezighoudt en waar men zich zorgen over maakt.

Informatie over vergoedingen is te vinden bij Tarieven.